Civil-e?

Civil-e?

 

Lajtmann Csaba környezetvédő pár mondatban foglalja össze, hogy véleménye szerint kik is azok a civilek.

A civil kezdeményezésre létrejött és az idei évben huszonharmadszor megrendezett MEDIAWAVE lecserélte nevét, immár nem fesztivált, hanem együttlétet szervez. Tette mindezt azért, mert úgy érezte a fesztivál szó mára kiürült.

A civil szó mára kiürült. Mert ki a civil? Akit a társadalom annak tart. Kit tart a társadalom annak? Akit a médiában annak mondnak, mutatnak. Kit mutatnak, mondanak annak? Aki a kormány védelmében, a csúnya és rossz Európai Unió ellen százezreket visz békemenetelni.
Civilek ők? Ha igen, márpedig a vonuló tömegekről szóló tudósítások a híradások élen ezt igazolják, akkor a civil szó mára kiürült. Még akkor is, ha százezrek ha kell, biciklire pattannak és kerekeznek az élhetőbb városi környezetért. Igaz ők már csak a kishírekig gurulhatnak be a tévébe.

Egy ideális társadalomban nem lenne érdemes azzal foglakozni, hogy a civilséget el kell-e választani a pártpolitikától, államgépezettől vagy sem, hiszen mindkét rendszer a közösség, a társadalom érdekeit szolgálná. A gond abból adódik, hogy a pártpolitika és az államgépezet nagyját és mára sajnos a társadalmi szervezetek egy részét is, nem a közösségi, hanem a – többnyire rövidtávú – gazdasági érdekek irányítják. Ezen az üzleti érdekek által kormányzott bábon cserélgetik a sapkát, nálunk többnyire a pirosat és a sárgát – amire néha egy kis kék vagy zöld bojt is rákerülhet.

A társadalmi szervezetek létrejötte és működése a közös célokon alapul. Ha ezek a célok megegyeznek valamelyik politikai párt, vagy a közigazgatás, vagy ne adj isten a gazdasági szereplők valamelyikének érdekeivel, akkor nem csak, hogy lehet, de kell is együttműködni, hiszen közösen könnyebb a kitűzött célok elérése. Az együttműködésnek azonban nem szabad túllépnie a közös célrendszeren és megítélésem szerint sosem szabad szolgálni a sapkacserét vagy a bojtfelvarrást.

Lajtmann Csaba

A képet innen vettük a fortepan.hu-ról. A kép a Creative Commons – Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alá tartozik.