Mi történt eddig? – Vitatér

Mi történt eddig? – Vitatér

 

Április elején indítottuk útjára Vitatér projektünket. Azóta nagyon sok minden történt: oldalunkon rengeteg írás jelent meg első témánk kapcsán, ahol azt feszegetjük, hogy kik is azok a civilek és mi is az a civil, valamint meghirdettük első kerekasztal-beszélgetésünket is, mely május 2-án az ELTE Társadalomtudományi karán kerül megrendezésre.

Először két vitaindító cikket publikáltunk. Az elsőben Kuti Éva ír arról, hogy szükséges-e és lehetséges-e éles határvonalat húzni a civilek és a pártok, a civilek és a kormányzati szféra között. Írására Gerő Márton és Kopper Ákos válaszol, és ellentétes véleményen vannak.

A vita.nonprofit.hu-n több olyan írást is átvettünk, ami máshol is megjelent már, de releváns lehet a téma szempontjából. Az origo.hu még a múlt évben boncolgatta az álcivilek világát. Tényleg hétpróbás politikusok kukucskálnak ki az új civilek mögül?

Közöltük a Hallgatói Hálózat oldaláról Birtalan Gy. Gergő blogposztját, ami nemes egyszerűséggel küldi el a fenébe a politikusokat a civil mozgalmak környékéről, és ami a blogszférában és bizonyos értelemben a mainstream médiában is eléggé nagy port vert fel és óriási vitákat váltott ki; valamint a Civil Összefogás Fórum egyik alapítójának, Csizmadia Lászlónak az eszmefuttatását a békemenet céljáról és természetéről.

Végül, de nem utolsó sorban, Udvarhelyi Éva Tessza írt arról, hogy tulajdonképpen „mindannyian politikusok vagyunk”.

UPDATE1:

Sebestény István főként a két vitaindítóra válaszol, és azt boncolgatja, hogy nem az a lényeg, hogy ki a civil vagy mi a civil, hanem, hogy ki szerint.

Utánközöltük Václav Havel fejtegetését is, mely a Civil Szemle egy 2004-es számában jelent meg, valamint Fülöp Sándor is hozzászólt a civilségről szóló diskurzushoz egy tudományosabb megközelítésben.

UPDATE2:

Péterfi Ferenc ugyancsak a civil szféra és politika elválasztásáról, vagy éppen összekapcsolódásáról beszél, míg Bódi György személyes hangvételű cikkben mondja el viszonyulását saját civilségéhez és politikusságához.

UPDATE3:

Nagy Ádám arról ír, hogy vajon mi vagy mik a különbségek és hasonlóságok a civilek és a pártpolitikusok között, cikkében Dr. Bíró Endre inkább kérdez, mint válaszol, de sok mindent felvet; Lajtmann Csaba környezetvédő pedig pár mondatban foglalja össze, hogy véleménye szerint kik is azok a civilek.

A képet innen vettük a fortepan.hu-ról. A kép a Creative Commons – Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alá tartozik.