Határozottan hiszek az Európai Egyesült Államokban! Vagy mégsem?

Határozottan hiszek az Európai Egyesült Államokban! Vagy mégsem?

Elképzelhetőnek tartod, hogy megszületik az Európai Egyesült Államok? Jobb az Európai Unión kívül, mint belül? Bővítenéd az uniót?
Az Európai Egyesült Államok, Európa egy elképzelt, jövőbeli egyesülésének adott név. Hasonlósága az Egyesült Államokkal abban rejlik, hogy az európai nemzetállamok státuszát lefokoznák, körülbelül úgy, mint az USA-államaiét, ezzel a tagországok elveszítnék a nemzeti önállóságukat és függetlenségüket. Ezért ezt a kifejezést az Európai integráció euroszkeptikus ellenfelei gyakran pejoratív értelemben használják.

A Vitatér július 15. és 20. között az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) járt. Az idén Miskolcon megrendezett fesztivál kiváló helyszín volt számunkra ahhoz, hogy kötetlenül tudjunk beszélgetni, vitázni a fiatalokkal többek között arról, hogy hogyan látják az Európai Unió jövőjét, elképzelhetőnek tartják-e, az Európai Egyesült Államok létrejöttét. A fesztiválozók körében azt tapasztaltuk, hogy a felvetett témáink közül (2028-as Magyarországi olimpia, a diploma értéke) talán ez a kérdés hozta őket legkevésbé lázba. Ennek ellenére volt egy-két bátor, vállalkozó kedvű csapat, akik szívesen szálltak be a játékba, és kérésünkre igyekeztek megrajzolni az unió és egy általuk elképzelt Európai Egyesült Államok térképét. A feladat nehézségét talán az adta, hogy a hétköznapok során akármennyire is evidensnek gondoljuk, azt hisszük pontosan tudjuk, hogy kik tartoznak az unióba, az országok hirtelen felsorolása mégis gondot okozhat. Kis gondolkodás után azonban minden résztvevő sikeresen megoldotta ezt a nehézséget is. A kevés megkérdezett közül csak egy valaki volt, aki nem hogy az Európai Egyesült Államok létrejöttében, de magában az unióban sem hisz. Véleménye szerint az elmúlt tíz éves időszak nem hozott pozitív változásokat Magyarország életében, sőt szerinte 2004-ben talán még jobban is éltünk, mint most. A többiek az unió létjogosultságát és Magyarország tagságát egyáltalán nem kérdőjelezték meg. Az Európai Egyesült Államok létrejöttének realitása viszont már kérdéses volt számukra. Egyrészt azért, mert nem találják eléggé felkészültnek még Európát ilyen mélységű integrációra, másrészt, mindenkiben felmerült annak a lehetősége, hogy mindez talán gazdasági, kulturális veszteségeket okozhat a nemzetállamok számára. Arra a kérdésre azonban, hogy a jelenlegi uniót tovább bővítenék-e kivétel nélkül minden általunk játékra invitált fesztiválozó igennel felelt. Norvégiát, Boszniát, Ukrajnát, Svájcot mindenki felvenné, Törökországot méretei és kulturális különbségei miatt azonban nem vennék be a tagországok közé.