Magyar Olimpia: utópia vagy valóság?

Magyar Olimpia: utópia vagy valóság?

Miért és kinek lenne jó, ha 2028-ban Magyarországon olimpiát rendeznének?
Mi lehet az oka annak, hogy újra és újra felmerül ez a kérdés?
Tényleg lehetséges vagy csak egy szép álom?

Nézd meg a fesztiválon készült kisfilmünket!

Idén az EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) Miskolcon került megrendezésre, ezt a lehetőséget kihagyhatatlanak gondoltunk, így a Vitatér is Miskolcra ment, ahol július 15. és 25. között együtt buliztunk és vitáztunk a fiatalokkal. A Civil Téren kapott szuper helyünket hátra hagyva jártuk be a fesztivál területét, a sátraik előtt heverésző, ellazult fiatalokkal beszélgettünk arról, mit szólnának hozzá, örülnének-e annak, ha Magyarország 2028-ban olimpiát rendezne.

A téma már korábban is felmerült, és ismét aktuális, hiszen Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke nemrég azt nyilatkozta „ha megvan a kormányzati szándék, a fővárosi önkormányzattal együttműködve olyan infrastrukturális fejlesztési tervet kell kidolgozni, amely hiteles pályázóvá teszi Budapestet. Ha a cél 2028, akkor 2019-ig kell összerakni az anyagot, akkortól várja ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a pályázatokat”. Számos fiatallal beszélgettünk, és abban mindenki egyetértett, hogy jó lenne olimpiát rendezni, de abban már vita volt közöttük, hogy ez mennyire lehet reális 2028-ban.

A miskolci egyetem egyik közgazdász hallgatója, mindenképpen támogatná a rendezést, szerinte megtérülne a befektetett pénz, és Magyarország nemzetközi megítélését is pozitív irányba mozdíthatná. Lehetséges helyszínként Budapest mellett Szegedet és Győrt tudná elképzelni, és szívesen dolgozna önkéntesként is. A megkérdezett fesztiválozók közül sokan egyetértettek vele. A támogatók közül mindenki pozitívumként hozta fel 2028-as rendezés mellett a gazdasági előnyöket, a munkahelyteremtést és az ország megítélését. A szkeptikusabbak azonban úgy vélik, hogy annak a közel 10 milliárd forintnak, amit az olimpiára kellene költeni, sokkal jobb helyet lehetne találni máshol. Egy nagykanizsai srác szerint „egyszer talán képesek leszünk olimpiát rendezni, de az nem ebben a században lesz, hanem mondjuk 2228-ban.”. Ő esélytelennek tartja jelenleg Magyarországot a felkészülésre, mert nincsenek normális sportcsarnokaink, szállodáink, infrastruktúránk. Ugyanakkor ő is támogatná, ha egyszer olimpiát tudnánk rendezni, mert segítené a vállalkozásokat, és megismerné, megtudná a világ, „milyen és hol is van az a bizonyos Magyarország”. Az egyik fesztiválozót pedig megihlette a buli hangulat, kiemelt sportágként emlegette a „fedett pályás távolba nézést” és a „gumicukor nyalogatást”, amelyekre szabadon benevezhetne bárki.