Hol élnek a szélsőjobbosok?

http://vita.nonprofit.hu/wp-content/uploads/2014/06/Voogd_terkep_lg.jpghttp://vita.nonprofit.hu/wp-content/uploads/2014/06/Voogd_terkep_lg.jpgHol élnek a szélsőjobbosok?

 

Josse de Voogd térképe alapján választ kaphatunk arra kérdésre, hogy „hol élnek a szélsőjobbosok”. Vajon a földrajzi sajátosságok mennyiben magyarázzák, magyarázzák-e a jobboldali populizmus térnyerését? Szólj hozzá te is!

Hol élnek a szélsőjobbosok? – Itt a hiánypótló térkép*

Baumann Zsófia

Euroszkeptikusok, szélsőségesen nacionalisták és a neonácik kerültek az Európai Parlamentbe.

De mi van a sajtóban csak „sokként” vagy „földrengésként” emlegetett jelenség hátterében? A válasz egyszerű: a földrajz.

A holland Josse de Voogd által készített térképeken nagyon jól látszik, hogy a jobboldali populizmus merre népszerű Európában, és hogy ez hogyan esik egybe a legutóbbi EP-s szavazások eredményeivel. Az európaiak választási szokásai ugyanis évszázadok óta eléggé állandóak: a nagyvárosok tipikusan baloldaliak, míg a közvetlenül mellettük fekvő vidék az országok zömében jobboldali. Fordítva van ez Svédországban és Norvégiában például, ahol éppen a nagyvárosok húznak jobbra.

Voogd_terkep1

The Economist szerint történelmi és földrajzi okai is vannak a jobboldali irányvonalak elterjedésének. A svéd puszták, Kelet-Anglia, Észak-Kelet Franciaország, a belga Flandria és az olasz Pó-folyó deltája mind sík területek és mind jobbra szavaz, míg a dombos-hegyvidékes észak-angliai Cumbria, Dél-Nyugat-Franciaország és az Alpok nagy része a hagyományosabban a baloldali pártokra szavaz.

Történelmi tekintetben is fel lehet fedezni egybeeséseket: az ipari területek, mint Észak-Nyugat-Anglia vagy Katalónia balra szavaz, míg a dél-holland területek, az észak-belga Flandria vagy Elzász jobbra húz.

Voogd_terkep2

 

* http://vs.hu/hol-elnek-szelsojobbosok-0605

  • Stef Borb

    A térképek híven tükrözik a Kelet és Nyugat Európa közötti értékrendbeli különbséget, ami a jobb és bal oldalt illeti. http://gumi-gumik.com