Radikálisok az Európai Unióban

Radikálisok az Európai Unióban

 

Az Európai Unióban mind nemzetállami, mind az uniós döntéshozatal szintjén jelen vannak a radikális, általában szélsőjobboldalinak vagy euroszkeptikusnak tekintett pártok. Az elmúlt évek során megfigyelhettük az ilyen szélsőséges pártok előretörését, és ennek a folyamatnak a csúcspontjaként értelmezhetjük az idei, 2014-es európai parlamenti választást. A választásokon a szélsőséges pártok támogatottsága több országban is megugrott, sőt az Európai Unió néhány vezető államában a legtöbben rájuk voksoltak.

Vajon mi lehet az oka a szélsőséges pártok erősödésének? Tekinthetjük ezt a trendet az EU integráció kudarcának, vagy a radikálisok jó eredményei pusztán a nemzeti szintű politikai erőviszonyokat tükrözik?

Valóban „egy kalap alá vehetőek” ezek a pártok, vagy az euroszkeptikus táboron belül is mély ellentétek feszülnek? Számíthatunk-e együttműködésre köztük az EU jövőjét érintő kérdésekben? Milyen problémákra ígérnek megoldást ezek a pártok, és összeegyeztethetőek-e törekvéseik az európai politikában?

Várhatóan milyen utakat fognak bejárni ezek a pártok most, hogy nagyobb reflektorfénybe kerülnek? Tudnak megoldást kínálni az európai szintű problémákra ebben a rendszerben, vagy csak a rendszer megváltoztatása a céljuk? Kell-e, lehet-e tenni valamit ezeknek a radikális eszméknek az előretörésével szemben?

A Széchenyi István Szakkollégiummal közösen rendezett újabb Vitatér eseményen két meghívott szakértőnkkel, Balázs Zoltánnal, a Budapesti Corvinus Egyetem tanárával és Paár Ádámmal, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőjével, valamint a résztvevőkkel közösen keressük a választ a kérdésre: vajon mi az oka a szélsőségesek előretörésének Európában. Szólj hozzá te is!

Kép forrása: monopressgr.files.wordpress.com