Miskolci egyetemistákat kérdeztünk arról, mit ér a diplomájuk

Miskolci egyetemistákat kérdeztünk arról, mit ér a diplomájuk

 

Interjúink szereplői kitalált személyek, ő is.

István műszaki menedzser szakon végzett 2008-ban, jelenleg HR-fejlesztéssel foglalkozik. Szerinte egy egyetem minősége egyszerre múlik az adott intézményen és az egyénen: „annál többet ér egy diploma, minél jobban össze tudja hangolni annak a tulajdonosa a saját céljait és erősségeit, a választott felsőoktatási intézmény erősségeivel. Ebből lehet kölcsönösen sikeres együttműködés.”

Vitatér: Miért jelentkeztél Miskolcra?

István: A család, a barátok és lakóhely közelsége miatt.

Vitatér: Mit adott neked a Miskolci képzés?

István: Közösséghez való tartozás élményét, komplex tudást és olyan gondolkodásmódot, amely jelenleg is hatással van a döntéseimre.

Vitatér: Milyennek látod a Miskolci Egyetem minőségét, más egyetemekhez viszonyítva? Mit ér a diploma, ha miskolci?

István: Véleményem szerint annál többet ér egy diploma, minél jobban össze tudja hangolni annak a tulajdonosa a saját céljait és erősségeit, a választott felsőoktatási intézmény erősségeivel. Ebből lehet kölcsönösen sikeres együttműködés, ami egyrészt tehát az egyénen és az egyetemen kívüli környezetén, a család, a barátok hatásán múlik.

Másrészt az oktatási intézményeken, mert az egyetemeknek is van feladatuk, ezek az intézmények is egyfajta rendszerek. Szerintem egy rendszer akkor működik megfelelően, ha kellően összetett, azaz egyszerre differenciált és integrált. Ez alatt azt értem, hogy sok megkülönböztethető egységből áll és ezek az egységek hatékonyan működnek együtt.

A Miskolci Egyetemen számos kar és kisebb-nagyobb szervezet működik, azaz eltérő részekből épül fel, amelyeket ha jól rendeznek egy egységbe, vonzó lehetőséget kínálhatnak a továbbtanulni szándékozóknak. Ez az összetettség lehet az egyetem erőssége.

Mit ér a miskolci diploma? Semmit és mindent! Mindent azoknak, akik megfelelően használják a fentebb elmondottakat.

 

* A hallgatók válaszai valósak, de összefoglalva közöljük gondolataikat, fiktív karaktereket használva.