Megéri-e Budapesten maradni?

Megéri-e Budapesten maradni?

 

Komándi Krisztián tavaly diplomázott Közszolgálati közgazdász alapszakon, jelenleg a BCE Közgazdasági elemző mesterszakára jár. Krisztián úgy döntött, hogy egyelőre még itthon marad, mert a Corvinuson lehetősége van „az egyéni érdeklődés kiterjesztésére, a versenyre, az egyetemet kiegészítő tanulmányokra. Ha valaki az egyetemen nem csak az órákra szeretne bejárni, akkor itt elképesztően sok opciója van”. Egyetértetek vele, ti is inkább maradnátok?

Vitatér: Melyik egyetemre jársz, mit kaptál az intézménytől eddig?

Komándi Krisztián: A Corvinuson főképp a számtalan lehetőség az egyéni érdeklődés kiterjesztésére, a versenyre, az egyetemet kiegészítő tanulmányokra volt lehetőségem. Ha valaki az egyetemen nem csak az órákra szeretne bejárni, akkor itt elképesztően sok opciója van. Diákszervezetektől kezdve szakkollégiumokon és konferenciákon át a szervezői és közéleti tevékenységig.

Vitatér: Az alapszakot követően milyen lehetőségeid voltak/vannak folytatni tanulmányaidat, és miért ezt választottad?

Komándi Krisztián: Egy ideig tanakodtam a külföldön, Erasmusra is azért nem jelentkeztem legfőképp, mert a mesteres terveimben jobban el tudtam képzelni a külföldi tanulást. Végül azonban a Széchenyi István Szakkollégium, az itthoni kapcsolatok, és egy hazai mesterszak itthon tartottak. A Corvinuson a Közgazdasági elemző mesterszakra jelentkeztem, mert ez érdekelt a legjobban, és ilyen területen is szeretnék elhelyezkedni később, szerintem ez a kettő csak nagyon ritka, ideális esetben esik egybe.

Vitatér: Elégedett vagy ezzel a mester szakkal?

Komándi Krisztián: Nagyon gyakorlatias a képzés, igyekszünk a jelenlegi gazdasági statisztikák, események felől megközelíteni az elméletet. Ettől függetlenül lehetne erősebb, követelhetne jobban, és nyújthatna több alternatívát a specializálódásra.

Vitatér: Mi tartott itthon, tudatos döntés volt, hogy maradtál?

Komándi Krisztián: Teljesen tudatos volt, úgy éreztem, pár év múlva jobban tudom értékelni és alkalmasabb is leszek egy külföldi mesterhez. Nem akartam elszalasztani a Szakkollégium adta lehetőségeket, az itthoni tapasztalatok megszerzését. Egy külföldi mester teljesen új életet jelent – ha csak ideiglenesen is -, ezt pedig szeretném úgy elkezdeni, hogy nincs hiányérzetem.

Vitatér: Megérte/megéri-e Budapesten maradni?

Komándi Krisztián: Teljes mértékben, jártam már sok városban, de mindig is a kedvencem fog maradni. Minden hibája ellenére az egyik legélhetőbb városnak tartom.

Vitatér: Tervezel-e külföldön tanulni a jelenlegi tanulmányaidat követően?

Komándi Krisztián: Mindenképpen; egy angliai vagy spanyol egyéves mesterképzésben gondolkodom, esetleg phd-ban, de ez még képlékeny. A külföldi tanulás egy kihagyhatatlan tapasztalat az életpálya során, szükséges egy másik kultúra, felfogás, életfilozófia megismerése, majd importálása Magyarországra. Más nemzeteket megismerni mindig jó; különösen, ha közben színvonalas, kihívást nyújtó képzésben is részesülünk!

A fotó megtalálható a fortepan.hu-n. A kép a Creative Commons – Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alá tartozik.