Vonzóvá kell tenni a tanári pályát

Vonzóvá kell tenni a tanári pályát

 

Richard N. Haass amerikai diplomata és közgazdász a szociális mobilitás megteremtéséhez elengedhetetlennek tartja az oktatási reformokat. Szerinte az államnak a minőségi oktatást mindenki számára hozzáférhetővé kell tennie. Az oktatás minőségégének a garanciáját két feltétel teljesülésében látja: a tanári pálya vonzóvá tételében, tisztességes megfizetésében, és a tudás állandó aktualizálásában. Az államnak „gondoskodnia kell a tananyag időszakos felülvizsgálatáról, amely folyamatba be kell vonnia a vállalati szektort is. Németország vagy Svájc versenyképességének egy jelentős része onnan ered, hogy a tananyag összeállításánál az oktatási intézmények együttműködnek a vállalati szektorral. A tanulás fontos, ennél is fontosabb ugyanakkor a versenyképes és használható tudás megszerzése.” Ti miben látjátok oktatás minőségének a garanciáit, vitatkoznátok Haass-al?

Vonzóvá kell tenni a tanári pályát

2014.02.16. 08:31 Pénzügyi Szemle

A szegények gondjait nem a minimálbér emelésével vagy a gazdagok adóztatásával lehet megoldani, hanem például jó tanárokkal.

A jövedelmi egyenlőtlenségek aggasztóak, a pénz és a vagyon néhány milliárdosnál landol, a kisemberek milliói pedig egyre lejjebb csúsznak? A megoldás állítólag egyszerű: meg kell adóztatni a gazdagokat, a pénzt oda kell adni a szegényeknek és természetesen fel kell emelni a minimálbért. De valóban ennyire egyszerű lenne? Richard N. Haass, amerikai közgazdász szerint nem. Az eredeti elemzés itt érhető el.

A közgazdász szerint a legfőbb gond nem a jövedelmi egyenlőtlenség, hanem a szociális mobilitás hiánya. Vagyis nem az a baj, hogy sokan születnek szegénynek, hanem az, hogy a társadalmon belül kevés az esélye a felemelkedésnek. Semmi gond sem lenne, ha az, aki szegénynek születik, a kellő szorgalommal és kitartással felküzdhetné magát a jövedelmi létrán. Richard N. Haass szerint nem a gazdagok adóztatása vagy a minimálbér emelése a megoldás, hanem az, ha az állam ezt a küzdelme segíti, vagyis megteremti a lehetőségét a kiemelkedésnek.

Hogyan képes erre az állam? Először is a kereteket kell megteremteni, erősíteni a személyiségi jogokat, megerősíteni a jogállamot és erős intézményeket létrehozni, melyek védik az állampolgárokat és biztosítják a rendet.

Másodsorban az államnak meg kell teremtenie a mindenki számára elérhető, minőségi oktatás és egészségügy rendszerét. Az oktatás esetében nem csak az elérhetőség fontos, de gondoskodni kell a minőségről is, ami két módon biztosítható a közgazdász szerint. Egyrészt a tanári pályát vonzóvá kell tennie az államnak, amit elsősorban a fizetéseken keresztül tud megtenni. Másrészt a gondoskodnia kell a tananyag időszakos felülvizsgálatáról, amely folyamatba be kell vonnia a vállalati szektort is.

Németország vagy Svájc versenyképességének egy jelentős része onnan ered, hogy a tananyag összeállításánál az oktatási intézmények együttműködnek a vállalati szektorral. A tanulás fontos, ennél is fontosabb ugyanakkor a versenyképes és használható tudás megszerzése.

Richard N. Haass szerint a szociális mobilitás megteremtése és erősítése néhány jól célzott reformmal megoldható, ezek között a megoldások között azonban nem szerepel a gazdagok adóztatása és a minimálbér emelése. Főleg, mert ezek olyan lépések, melyek elől a gazdagok és a jól menedzselt vállalatok egészen biztosan kitérnek…

http://penzugyiszemle.blog.hu/2014/02/16/vonzova_kell_tenni_a_tanari_palyat

A fotó megtalálható a fortepan.hu-n. A kép a Creative Commons – Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alá tartozik.