Alapképzés: Ismét Magyarországot választanám

Alapképzés: Ismét Magyarországot választanám

 

Szabó Csongor a Budapesti Corvinus Egyetem alapképzése után szintén úgy döntött, hogy külföldön folytatja tanulmányait, mert Skóciában a mesterképzés „mindösszesen hat tantárgyat foglal magába két félév alatt, jellemzően sokkal nagyobb a hangsúly az évközi munkán és a folyamatos tanuláson”, valamint „a hallgatók sokkal több támogatást és visszajelzést kapnak az oktatóktól, sokkal jellemzőbb a személyes hallgató-előadó kapcsolat kialakulása”, és hatékony az ügyintézés, a karrier tanácsadás is.

Vitatér: Milyen szempontok alapján mérlegeltél, hogy külföldi vagy belföldi egyetemet válassz a mesterképzés idejére? A külföldi intézmények között mi alapján kerestél?

Szabó Csongor: Elsősorban szakmai szempontokat vettem figyelembe. A skót oktatási rendszer más értékeket részesít előnyben, mint az otthoni. Jellemzően kisebb a hangsúly a lexikális ismereteken és sokkal kevesebb tantárgy szerepel a tantervben, de azok igen mélyen kerülnek elsajátításra. Az én egy éves mesterképzésem például mindösszesen hat tantárgyat foglal magába két félév alatt. Jellemzően sokkal nagyobb a hangsúly az évközi munkán és a folyamatos tanuláson. Úgy gondolom, hogy a különbségek miatt mindkét rendszer megtapasztalása nagyon előnyös, mert eltérő képességeket fejlesztenek. Ezt volt szerencsém megtapasztalni az Erasmus programnak köszönhetően, ezért döntöttem úgy, hogy a mesterképzést mindenképp itt szeretném elvégezni. Közrejátszott az is a döntésemben, hogy a programom csupán 12 hónapos, az otthoni négy félévvel szemben. Mindig szerettem volna egy nagy múltú külföldi intézményben tanulni, de az elsődleges szempont az egyes egyetemek különböző rangsorokon elfoglalt helyezése volt. Továbbá kikértem skót ismerőseim és volt tanáraim véleményét is. Ezek alapján a közgazdaságtan/pénzügy területen három legerősebb intézménybe jelentkeztem. Mivel mindhárom egyetemtől pozitív visszajelzést kaptam, végül is a múlt és a hírnév lett a végső döntési kritérium és a St Andrewst választottam.

Vitatér: Összehasonlítva a magyar képzéssel mivel, miben nyújt többet a skót egyetem mesterképzése?

Szabó Csongor: Úgy érzem, hogy Skóciában sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy rávilágítsanak a különböző elméletek gyakorlati relevanciájára, amit nagyon hasznosnak találok. Továbbá a hallgatók sokkal több támogatást és visszajelzést kapnak az oktatóktól, sokkal jellemzőbb a személyes hallgató-előadó kapcsolat kialakulása. Számomra nagyon fontos az is, hogy az adminisztratív és egyéb ügyekben sokkal gördülékenyebb az ügyintézés. Szeretném még kiemelni a karrier irodát, ami hihetetlen támogatást ad a munkát kereső hallgatóknak.

Vitatér: Kint képzeled el hosszú távon a jövődet?

Szabó Csongor: Hosszú távon semmiképp. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy néhány év szakmai tapasztalatot szerzek itt, és azzal térek haza, de még ebben sem vagyok biztos.

Vitatér: Mit adott az itthoni alapképzés? Ha most döntenél, az alapszakot is kint kezdenéd?

Szabó Csongor: A Corvinuson tanultaknak és a Széchenyi István Szakkollégium kurzusainak köszönhetően meglepően erős alapokkal rendelkezem a matematika, a statisztika és a közgazdaságtan területén. Ez alapján úgy gondolom, hogy ebben a tekintetben a magyar felsőoktatási intézmények egyértelműen versenyképesek. Abban az esetben, ha most kéne döntenem, hogy hol kezdem el az alapszakot, ismét Magyarországot választanám.

A fotót Kocsis Dóra készítette.