Legnagyobb előny a pezsgő kutatói közeg

Legnagyobb előny a pezsgő kutatói közeg

 

Az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén végzett Kocsis Gábort szintén arról kérdeztük, miért választott külföldi mesterképzést. Szerinte a magyar képzéssel szemben a külföldi mesterképzés legnagyobb előnyét „a pezsgő kutatói élet jelenti”. Nektek mi a véleményetek?

Vitatér: Milyen szempontok alapján mérlegeltél, hogy külföldi vagy belföldi egyetemet válassz a mesterképzés idejére? A külföldi intézmények között mi alapján kerestél?

Kocsis Gábor: Alapvetően kedvező lehetőségek előtt álltam otthon is, így nem mondhatom, hogy azért választottam a külföldi képzést, mert nem volt színvonalas hazai alternatíva. A szakkollégium, az otthoni baráti kapcsolatok és a közösségi hálózat miatt nehéz volt a külföldön való továbbtanulás mellett dönteni. Kecsegtető volt viszont egy nemzetközileg is rangos külföldi képzés, egy új ország, nyelv és multikulturális közeg lehetősége. Olyan közgazdaságtudományi képzéseket kerestem, amelyek előkelő helyen szerepelnek a ranglistákon, és tanulmányi ösztöndíj elnyerésére is van lehetőség.

Vitatér: Összehasonlítva a magyar képzéssel mivel, miben nyújt többet a külföldi képzés? 

Kocsis Gábor: Az én esetemben egy kutatói mesterről van szó, ami után sokan még három vagy négy év kutatással PhD fokozatot szereznek, így a legnagyobb előnyt a pezsgő kutatói közeg jelenti. Az oktatók, és az egyetem mellett működő kutatói intézet hetente több alkalommal rendez nyitott szemináriumokat, amelyeken a helyi és meghívott közgazdászok és hallgatók egyaránt, tematikus rendszerben adhatják elő eredményeiket, publikációra szánt munkájukat. Ezt különösen nagy előnynek tartom az otthoni képzéssel szemben. 

Vitatér: Kint képzeled el hosszú távon a jövődet?

Kocsis Gábor: Középtávon igen, hosszútávon még kérdéses, de én haza szeretnék menni.

Vitatér: Mit adott az itthoni alapképzés? Ha most kellene döntened, az alapszakot is kint kezdenéd?

Kocsis Gábor: Az otthoni alapképzés nagyon jó alapokat adott. Több felől érkeztünk a képzésbe, de egyáltalán nem éreztem hátrányban magam. Ez annak is köszönhető, hogy az alapképzésen a külföldi standardoknak megfelelő tanterv alapján oktattak.