Tandíj – ez a mostani rendszer igazságtalan

Tandíj – ez a mostani rendszer igazságtalan

 

A Vitatér felsőoktatásról szóló sorozatának második állomása a Tandíj kérdését járja körül. Tóth Fruzsina Mártát kérdeztük: a jelenlegi finanszírozási rendszerről, a hallgatói nyilatkozatról és egy általános tandíj bevezetésének a lehetőségéről.

Fruzsina az ELTE másodéves szociológus hallgatója, valamint most kezdte el tanulmányait a Budapesti Corvinus egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán, mindezek mellett pedig a Hallgatói Hálózat aktivistája.

Vitatér: Szerinted a felsőoktatás közszolgáltatás vagy szolgáltatás?

Fruzsina: Ebben a kérdésben még magamban sem jutottam dűlőre. A mostani rendszerről azt gondolom, hogy nem jó. Duális rendszernek nevezem, mert vannak az államilag támogatott helyek, ahova nem kell semmit fizetni, meg vannak a költségtérítésesnek nevezett tandíjasok, akiknek meg rengeteget kell fizetniük. Az orvostanhallgatóknak például egymillió-hétszázezret, a közgáz hallgatóknak háromszázezret kell fizetnie félévente, ami mellett nincs egy jól kidolgozott ösztöndíjrendszer. Nekem az az egyik vesszőparipám, hogy ez a mostani rendszer igazságtalan, nagyon sokan kapnak ösztöndíjat úgy, hogy szerintem nem járna nekik. Például ha három gyerek van a családban, ezért ösztöndíjat kap valaki, miközben a szülei jól keresnek, és valaki meg semmit nem kap, mert három ponttal kevesebb lett az érettségije. Vannak olyanok, akiknek dolgozniuk kell egyetem mellett, ami rontja a tanulmányi teljesítményt, így végképp nincs esélyük ösztöndíjra. Egyesek azt mondják, hogy az összes juttatás legyen teljesítmény alapú, de nem mindenki tud ugyanannyi időt szánni a tanulásra.

Vitatér: Egy általános tandíj bevezetése megoldás lehet erre?

Fruzsina: Sokan érvelnek a bevezetése mellett, főképp azzal, hogy az állam nem tudja fenntartani a felsőoktatást. Én magamban még nem döntöttem. Mindenkink joga van az oktatáshoz, a közoktatás ingyenes, és utána is mindenkinek biztosítani kell ezt a jogot a képességeihez mérten. Alapjognak tartom az oktatást, de az nem biztos, hogy jó ötlet, hogy mindenkit felvegyünk az egyetemre. Az általános tandíj mellett és ellen is látok érveket. Nem tudom pontosan milyen irányba kéne indulni, de abban biztos vagyok, hogy a mostani többszázezres tandíjrendszer, a jelenlegi konstrukciójú diákhitellel megspékelve igazságtalan.

Vitatér: Miért milyennek tartod a diákhitelt?

Fruzsina: A szüleim vállalkozók, akik mindig tartózkodtak a hitelfelvételtől. Látom azt is, hogy most mi történik a devizahitelesekkel. Remélem ezt, ha majd elvégzem három év múlva közgázt, jobban fogom érteni. Engem nem vonz az, hogy húsz évesen bármilyen hitelt a nyakamba vegyek.

Vitatér: A hallgatói nyilatkozatról mi véleményed?

Fruzsina: Az, hogy fölösleges, mert nem éri el a célját. Igazából sem ellenőrizni sem végrehajtani nem tudják. Ha a fiatalok itthon tartása a cél, akkor, arra sem egy szerződés, sem bármilyen kényszer nem alkalmas. Inkább vonzóbbá kéne tenni az országot, nem egy párválasztóval, vagy ilyen-olyan választóval, hanem innovációval. Én hiányolom a kreatív munkalehetőségeket, és furcsának tartom, hogy egy olyan munkaerő piacnak akarunk alá rendelni mindent, ami napról napra változik. Nyilván vannak alapvető szakmák, amikre mindig szükség lesz, például orvosokra, ügyvédekre, de ki mondja meg, hogy pontosan mennyi kell belőlük.

Azt nem szeretem a kormányzati intézkedésekben, hogy kitalálnak valamit, ami nincs megalapozva, végiggondolva. Nem lépésről lépésre vezetnek be dolgokat, hanem egy az egyben. A hallgatói szerződést is egy ilyen légből kapott dolognak tartom, ami egyeseknek tetszik, mert milyen nemzeti, mások meg felháborodnak, hogy ez szabadságkorlátozás, és a két végletes vélemény között nincs átmenet. Először engem is felháborított ez a dolog, én is írtam alá ilyen nyilatkozatot, de rájöttem, hogy azért felesleges a felháborodásom, mert a következő években bármikor eltörölhetik, meg persze visszahozhatják, de aztán újból eltörölhetik.

A fotó megtalálható a fortepan.hu-n. A kép a Creative Commons – Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alá tartozik.