Mire jó az Európai Polgári Kezdeményezés?

Mire jó az Európai Polgári Kezdeményezés?

 

Lelkes fiatalok, profi aláírásgyűjtők, elkötelezett szakértők, túlterhelt civilszervezetek próbálkoznak azzal, hogy egy általuk európainak, fontosnak tartott ügyben megszólítsák a polgárokat, aláírásokat gyűjtsenek. A Vitatér honlapon megírták, szeptember 9-én az Európa Pontban elbeszélték, és közösen megvitattuk tapasztalataikat.

Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi képviseletvezetője bíztatta a polgárokat és a civilszervezeteket, hogy vegyenek részt az európai döntéshozatalban. Az Európa Pont terében lehetőség van európai ügyekkel foglalkozni, az Ön hangja Európában honlapon online nyilvános konzultáció folyik, a Polgárok Európai Éve (2013) keretében rendezvényeket, fórumokat szerveznek. Az EPK segítségével új jogszabályok kialakítására nyílt meg a lehetőség, segítve az EB munkáját, erősítve a polgárok aktivitását és együttműködéseit, bátorítva merész elképzelések megfogalmazására is az európai lakosokat.

A vitában, melyet Gerencsér Balázs (NIOK) vezetett, EPK-k képviselői – Szalai Ervin (Média Pluralizmus), Darabos Ágnes (Fraternité 2020), dr. Bendik Gábor (30km/h – tegyük élhetőbbé az utcáinkat!), Kocsis Dóra (End Ecocide), Eisenbeck Tamás (Greenpeace) – segítették a résztvevők tájékozódását, véleményformálását, osztották meg tapasztalataikat.

17 futó kezdeményezés van jelenleg a honlapon, és kevés van köztük, amely képes volt vagy lehet arra, hogy elérje a szükséges sikerességi kritériumokat. Számtalan problémát, kérdést, kihívást vetettek fel a jelenlévők, csak illusztrálásul néhány ezek közül.

Európai ügyekben van lehetőség EPK indításra, kihívást jelent azonban annak megítélése, hogy melyek számítanak európai ügynek. Miért nem európai az az ügy, amelyet az európai polgárok jelentős része annak tart?

Nehéz megszólítani az embereket, különösen olyan témákban, amelyek nem minden országban fontosak. Online vagy papír alapú aláírásgyűjtés a hatékonyabb? Hogyan lehet az idősebb korosztályt elérni? Lehet-e személyes kommunikáció nélkül bizalmat építeni?

Az aláírásgyűjtő rendszer működése hibákkal, hiányosságokkal terhelt, technikai segítség igénybevétele problémás. Az aláírások formai kritériumainak meghatározása és ellenőrzése nemzeti szinten folyik, ami újabb kihívás elé állítja a szervezőket.

Az aláírásgyűjtés erőforrás igényes. A humánerőforrás előteremtése egy polgári szervezőcsapatnak szinte lehetetlen, egyéb erőforrások tekintetében számítanának az Európai Unió támogatására. A függetlenséget és az ügy elsődlegességét nem akadályozó finanszírozásra több javaslat is született. Az Unió fordításban, kommunikációban és technikai megvalósításban is hatékony segítséget nyújthatna egy-egy polgári szerveződésnek.

Az EPK-k célja, hogy az EB napirendre tűzze témájukat. Elég lelkesítő ez ahhoz, hogy mellé álljanak szervezők, civilszervezetek és aláírók? Nagyobb-e az ereje, mint egy petíciógyűjtésnek vagy az uniós lobbicsapatok munkájának?

2015-ben napirenden van az EPK szabályozásának módosítása. Fontos lenne, hogy EPK szervezők, polgárok, civilek és a nemzeti, európai intézmények közösen dolgozzanak ki javaslatokat ebben a folyamatban.

A fotó megtalálható a fortepan.hu-n. A kép a Creative Commons – Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alá tartozik.