EPK, a vonzó elmélet és a rögös valóság

EPK, a vonzó elmélet és a rögös valóság

 

Egy EPK reménybeli szervezőjeként jelenleg épp a folyamat nehézkességével van módom megküzdeni, megosztanám kálváriámat, hátha tanulságos valaki számára, netán még választ is kaphatok valakitől problémáimra.

Aktív e-cigaretta felhasználóként eléggé elkeserített az itthon tapasztalható felülről jövő nyomás, amely lejáratni és ellehetetleníteni kívánja az elektromos cigarettákat Magyarországon. Ezügyben be is nyújtottam egy petíciót az Európai Petíciós Bizottsághoz, ami jelenleg elbírálás alatt van. Az eltelt kilenc hónap alatt viszont már Európában is aggasztó irányt kezdett venni az eddig szabadon forgalmazott e-cigaretták helyzete, így adta magát, hogy a lokálisból kontinentálissá fejlődött problémát egy EPK segítségével kíséreljük meg kezelni, még időben elfojtani, vagy továbbfejlődése esetén megtámadni és korrigálni a kialakult helyzetet.

A téma sajátságos aktualitása már önmagában megnehezíti a célok megfogalmazását is, tudván, hogy nyakunkon a dohánytermékek direktívájáról történő szavazás és bármelyik pillanatban változhat a helyzet jó és rossz irányba egyaránt, kifejezetten kihívás úgy megfogalmazni a kezdeményezést, hogy az időtálló tudjon maradni, bármi is történjék időközben az Európai Parlamentben. Jól átgondolva a célokat és megfogalmazva a kezdeményezés első verzióját elindult a kampány weboldala (www.efvi.eu) 2013 július 21-én, első feladataként azzal a céllal, hogy összetoborozza a polgári bizottságot. Egy nemzetközi online fórumon hírül adva a dolgot meglepően hamar összeállt a bizottság, négy nap leforgása alatt megvolt a szükséges hét különböző tagállamot képviselő csapat, így folytatódhattak az előkészületek, áttérhettem a következő lépésre.

Szerencsés a kezdeményezésünk ebből a szempontból, mert a legtöbb e-cigaretta felhasználó igen aktív online, gyakorta közösséget alkotnak, és nem nagyon kell győzködni senkit, hogy álljon mellénk, hiszen fogyasztó, kereskedő és gyártó egyformán negatívan érintett a tervezett változásokat illetően, mondhatni mindenkinek a bőrére megy a játék. Emiatt meglehetősen bizakodóak vagyunk az online aláírásgyűjtést illetően is, már ha egyszer eljutunk végre odáig, mert a nehézségek ekkor kezdődnek csak igazán.

Szerencsés továbbá az is, hogy hozzáértőként nem esem kétségbe, ha olyan kifejezések kerülnek terítékre, mint enterprise Java környezet, vagy Glassfish konfigurálás, így az EB által a polgárok rendelkezésére bocsátott aláírásgyűjtő rendszert viszonylag zökkenőmentesen sikerült működésre bírnom. El tudom viszont képzelni, hogy egy nem technikai beállítottságú EPK szervező mekkora falba ütközne már itt, hogy a nem éppen hétköznapi infrastruktúrához hozzáférjen és találjon valakit, aki képes neki azon feléleszteni a szükséges szoftvereket.
És itt jön az érdekes csavar. Mivel minden adott volt, hogy elkezdjem a kezdeményezéssel kapcsolatos papírmunkát, elkezdtem átolvasni, hogy milyen dokumentációt kell benyújtani és hova, valamint milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy a rendszer hivatalos hitelesítése megtörténhessen. Nem untatnék a száraz részletekkel senkit, de egy nagyon részletes és terjedelmes technikai dokumentációt kell hozzá benyújtani az Országos Választási Bizottsághoz. Nagyjából ekkor fedeztem fel azt az eldugott apró részletet az EPK-k központi honlapján, hogy mindezt a tortúrát enyhítendő az EB segítséget nyújt ahhoz, hogy az induló EPK-k az EB saját szerverein fussanak, és előre elkészített dokumentumokkal megkérhető legyen az illetékes brüsszeli hivatal által a kritériumoknak alapból megfelelő rendszer hitelesítése. Ennek persze nagyon megörültem, mert egyrészt erős kétségeim vannak, hogy az OVB-nek akár halvány elképzelése lenne arról, hogy mi is egy EPK és mit kezdjen egy ilyen hitelesítési kérelemmel, nem szeretném, hogy ezen bukjon el az ügy, másrészt nem két forint egy SSL tanúsítvány beszerzése, nem is szeretnék feleslegesen beruházni egyre, pláne ekkora bizonytalansági faktor mellett, amikor több lépés is van, ahol megbukhat az egész projekt.

Sajnos mint kiderült hiába örültem, mert az említett utaláson és néhány száz oldal bizottsági jegyzőkönyvön kívül semmi egyéb információ nem áll rendelkezésre, hogy hogyan is lehetne élni ezzel a lehetőséggel. Nem estem kétségbe, az Europe Direct információs központtal felvéve a kapcsolatot megérdeklődtem, hogy mit is kéne tennem. Az eredmény: fogalmuk nincs. Azt a tanácsot kaptam, hogy tegyem fel a kérdésem írásban, így több idejük van felkutatni az illetékeseket és érdemben megválaszolni azt.

Ezt természetesen meg is tettem íziben, augusztus másodikán, azóta várok. Jelenlegi állapotában már az EB egy illetékes osztályánál van az ügy, így “hamarosan” választ kéne kapnom, persze EU szinten a hamarosan akár egészen mást jelenthet, mint egy hétköznapi halandó számára, így könnyen lehet, hogy még hónapok telnek el, mire választ kapok és folytatódhat a kezdeményezés regisztrációja. Mindez igen kellemetlen persze, mert a kezdeti gördülékenységet és felhajtást követően a kampány így teljesen elült, és az érdeklődők körében sajnos elbizonytalanító lehet ez a kényszerű tehetetlenség. Pedig a közösség nagyszerű és az emberek alig várják, hogy aláírhassanak és terjeszthessék az igét, sorra kapom az önkéntes alapon készített fordításokat is a weboldalra.

Egyelőre itt tart tehát a kezdeményezésünk, ha valaki tanáccsal, netán megoldással tudna szolgálni ezügyben, hogy hogyan lehet bekerülni az EB-s szerverekre az aláírásgyűjtő szoftverrel, az nagyon boldoggá tenne, elérhető vagyok az info@efvi.eu címen. Előre is köszönök minden segítséget.

Pifkó Krisztián

Kiegészítés:
Időközben megérkezett az EB válasza, a lassúságuk oka az augusztusi szabadságolás volt, egyszerűen nem volt házon belül senki elérhető, aki érdemben válaszolni tudott volna a kérdéseimre. A lényeg: új EPK indításakor, ha valaki szeretné hogy az EB szerverein futhasson az online aláírásgyűjtő szoftver, csak el kell kezdeni a hivatalos regisztrációt a tanúsíttatás megkezdése nélkül. A regisztrációs igény benyújtását követően az EB fel fogja tenni a kérdést, hogy szeretnének-e a szervezők élni az EB tárhely szolgáltatásával, és amennyiben igen, úgy az EB technikai személyzete a szervezőkkel szorosan együttműködve segít majd a rendszer felállításában és a brüsszeli tanúsítás lebonyolításában. Az ebből adódó esetleges időkiesést pedig figyelembe fogják venni a 12 hónapos aláírásgyűjtési időszak meghatározásakor, hogy ne csorbuljon a rendelkezésre álló idő.

A fotót Gádoros Lajos készítette és megtalálható a fortepan.hu-n. A kép a Creative Commons – Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alá tartozik.