Egy közülünk

Egy közülünk

 

Az Egy közülünk magyar koordinátora vagyok, egyben a nemzetközi polgári bizottság tagja is, így jobban rálátok a többi ország munkájára, napi jelentést kapok az aláírások állásáról és a felmerülő problémákról. Az Európai Polgári Kezdeményezések elindítására 2012. április 1-e óta van lehetőség. Kiváló lehetőség arra, hogy hallassuk hangunkat és – amennyire lehetőség van rá – beleszóljunk a jogszabályalkotásba. Szerintem elengedhetetlen, hogy a kezdeményezők egy létező nemzetközi összefogásra támaszkodjanak, és ne egy hónappal az EPK elindítása előtt kovácsolják össze a csapatot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jogilag igencsak körül kell járni a potenciális EPK-t, mert számos kezdeményezés regisztrálását visszautasították, mivel nem EU releváns kérdés volt.

Az első hónapokban még nem állt rendelkezésünkre az Európai Bizottság által működtetett, aláírások fogadására alkalmas szerver, ami miatt elcsúszott a határidő – és az aktív kampányolás ideje is – fél évvel. A hitelesítés kapcsán is felmerültek emiatt problémák, amelyeket a hitelesítő szervek (általában a választási irodák) együttműködve Brüsszellel igyekszenek megoldani. Ilyen nehézségek minden új jogintézménnyel kapcsolatosan felmerülhetnek, úttörők vagyunk ezen a téren.

Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban minden tagállamban küzdünk azzal, hogy viszonylag sok adatot kérnek, és az emberek nem szeretik megadni az adataikat. Főleg a volt kommunista országokban van egyfajta ellenállás ezen a téren. Ennek ellenére összegyűjthetőnek tartom az 1 millió aláírást, hozzátéve, hogy többen támogatnák a kezdeményezéseket, ha nem ilyen szigorú aláírási forma lenne. Ugyanakkor érthető, hogy valamilyen hitelesítés szükséges. A kétféle formanyomtatvány okozta nehézségeket nem részletezem, a jövőben valószínűleg csak egyfélét használnak majd.

A támogatások száma nagyban függ a kezdeményezés témájától. Az Egy közülünk célja, hogy az EU ne finanszírozzon a jövőben emberi embriók elpusztításával járó tevékenységeket, és ismerje el a fogantatással kezdődő emberi életet. Sokan tartják kezdeményezésünket abortuszellenes akciónak, mivel nem tudják, hogy EPK csak EU releváns témában indítható, és az abortusz nem az. Mégis, arányaiban magas az érintettség hazánkban (jelenleg minden harmadik terhességet megszakítják, régebben ez az arány nagyjából fele-fele volt), tehát szinte minden családban van valaki, akinek volt már abortusza. Ha ezzel kell szembenézni az Egy közülünk EPK támogatójának, akkor jónak mondható a több mint 50 000 hazai aláírás. A Víz mindenkié EPK például szerintem könnyebben elfogadható társadalmilag, mert nincs ilyesfajta asszociáció.

Végül nézzük meg, mire jutunk, ha határidőn belül összegyűjtünk 1 millió hiteles aláírást. Az Egy közülünk eddig 10 tagállamban gyűjtötte össze a szükséges minimumokat, így ez a feltétel már teljesült. Gyanítom, hogy emögött a korábban létező hálózat rejlik, amire építhettünk a kampány során. Ha november 1-ig sikerül a megfelelő számú aláírást összegyűjtenünk (eddig több mint 800 000 van), akkor az Európai Bizottság az Európai Parlament napirendjére tűzi a kérdést. Azaz nem feltétlenül hoznak olyan döntést, amit szeretnénk elérni. Bemutatjuk a kezdeményezést, az ehhez kapcsolódó érveinket, de az EPK-k sikere a parlamenttől függ, és ez még egy utolsó nagy ütést mérhet az addig elért eredményekre. Egy kicsit homályos még, hogy ha az EP nem szavazza meg a több mint 1 millió EU-s állampolgár kérését, akkor mire való a polgári kezdeményezés. Sikerünket nemcsak az aláírások számának növekedésében látjuk, hanem a mögötte található összefogás erejében, és a téma országos és európai szintű bemutatásában.

Frivaldszky Edit