A magyarok bizalmatlanok

A magyarok bizalmatlanok

 

Az első EU polgári kezdeményezés a “Víz és a csatornaszolgáltatás emberi jog, nem pedig árucikk” tartalmú volt, illetve még folyik egy hónapig ma is. A szükséges 7 ország helyett, ahol érvényesnek kellett lennie, 12 országban már sikeres a gyűjtés. Magyarország nincs közte sajnos. A magyar koordinátor én vagyok, s sajnos az a tapasztalatom az, hogy az emberek eléggé bizalmatlanok, amikor személyes adataikat meg kell adni. Nehezen tudnak lelkesen fogadni egy európai polgári kezdeményezést. Inkább bizalmatlanok – talán nincsenek jó tapasztalataik a polgári kezdeményezések sikerességével kapcsolatosan. A leggyakoribb reakció a felhívásunkra az volt, hogy elkezdtek kérdezgetni, vajon miért jó ez, milyen problémák lehetnek a célokkal stb.? (Akadékoskodtak…). Fentiek miatt is fontos a propaganda. Egy ilyen kezdeményezést országos reklámokkal lehet sikerre vinni. Az emberek érdektelenek, ha nem alakul ki valamilyen „támogató közhangulat” a témában, akkor nem tesznek semmit. Bízom benne, hogy a még hátralévő időben nálunk is sikeressé válik a kezdeményezés, hiszen az ivóvízhez jutás az élet szükséglete!

Ádám Róbert János

A kezdeményezéshez szeptember 9-éig még lehet csatlakozni: www.right2water.eu

A fotó megtalálható a fortepan.hu-n. A kép a Creative Commons – Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alá tartozik.

  • Gábor Cigány

    A right2water oldalon található kisfilmből nem derül ki, hogy pontosan miért is olyan fontos ügy ez Európában. Lehet, hogy pont ezért akadékoskodott sok magyar is, mivel nincs közvetlen tapasztalatuk avval, hogy az ivóvízhez való hozzáférés milyen problémát jelenthet az emberek számára MO-on vagy máshol Európában. Én ezt a kezdeményezést jó ügynek tartom, de szerintem több erőfeszítést kéne belefektetni abba, hogy világos legyen, miért is olyan fontos ez nekünk.