Ki festi a jövő képét?

Ki festi a jövő képét?

 

Állampolgári kezdeményezés? Az első próbálkozás.

Az eddigiek során arról volt szó, mit tehet egy „mezei állampolgár”, hogy egy ügyre ne csak felhívja a figyelmet, hanem döntéshozói szinten nyomást gyakoroljon, hogy foglalkozzanak is azzal? Mi az az állampolgári kezdeményezés, és hogyan lehet sikeres?

Amellett, hogy a Vitaterünkön beszélgetést indítunk arról, hogy mire jó is ez, hogy valóban hatékony módszer-e, hogy mit lehet tenni még ezen kívül vagy e helyett; végig fogjuk kísérni egy ilyen kezdeményezés elindítását.

Kezdjük mindjárt egy történeten keresztül: környezetrombolás, fiatalok, nemzetközi jogalkotás következik.

A következő történet egy csapat európai fiatal kezdeményezését meséli el, akik különböző országból, szakmai háttérrel jöttek, de egyvalamiben egyetértettek. Abban, hogy napjainkban az emberiség olyan mértékben pusztítja az őt körülvevő környezetet és élőlényeket, amire azelőtt még nem volt példa a történelemben. Felháborítja őket a tény, hogy Európában is megengedett és legális, hogy egy vállalat éves költségvetésébe belekalkulálja azt a büntetést, amit a környezetromboló tettéért majd kiszabnak rá. Szerintük ahhoz, hogy az ilyen mértékű környezetrombolást megállítsuk, a pénzbírságnál sokkal erősebb eszközre van szükség.

Ekkor találkoztak Polly Higgins nemzetközi jogásszal és globális kezdeményezésével, ami arra irányul, hogy az Ökocídiumot vagyis szó szerinti fordításban ’Otthonunk pusztítását’ a béke ellen elkövetett ötödik bűncselekménnyé nyilvánítsa az ENSZ. Pollyval való találkozásuk után kétségük sem volt afelől, hogy az Ökocídiumot bűncselekménnyé kell nyilvánítani, olyan bűncselekménnyé, melynek elkövetői felelősségre vonhatóak és elszámoltathatóak.

Mit tehet egy csapat európai fiatal, hogy bebizonyítsa, az EU állampolgárai elismerik a negatív emberi tényezők szerepét a pusztán természetanya játékának tekintett súlyos árvizek kialakulásában és olyan esetekben, mint az albertai olajhomok bányászat, a vörös iszap vagy a fukusimai katasztrófa?

Ezért elkezdték kutatni azokat a lehetőségeket és formákat, amelyek segítségével hangot adhatnak meggyőződésüknek. Ez elsőre igen nagy, és lehetetlen vállalkozásnak tűnt, de ami 10-20 évvel ezelőtt valóban csak vízió lehetett az most egy valós lehetőség: beleszólni a nemzetközi jogalkotásba.

Léteznek ugyan olyan országok, ahol a környezetrombolás bűncselekmény, de ahhoz, hogy ezek a törvények valóban hatékonyak legyenek nemzetközi szinten kéne megvalósítani őket.

Ezért úgy döntöttek, hogy az Európai Bizottság elé járulnak és egy olyan törvény létrehozásáért szállnak harcba, ami figyelembe veszi a cselekedetek következményeit, ami biztosítja a Föld jogait, védelmezi az élőlényeket – beleértve az embereket is, akik ugyanúgy a környezetpusztítás áldozatai – és megállítja az ökoszisztéma pusztulását. Ennek eredménye a Tiltsuk be az ökocídiumot Európában Európai Polgári Kezdeményezés.

A megoldás nagyon egyszerű. El kell érniük egymillió európai állampolgárt, akik szavazatukkal támogatják egy ilyen törvény kialakítását.

Azért döntöttek az EPK kezdeményezés mellett, és nem petíció gyűjtésbe kezdtek, mert ha 1 millió EU állampolgár a kezdeményezésre szavaz, akkor az EU-nak kötelessége reagálni. Ha a törvény jogerőre emelkedik, akkor az Ökocídium három esetben lesz bűncselekmény: ha a károsító tevékenység az EU területén megy végbe, ha az EU állampolgára követi el, illetve ha Uniós vállalat követi el tekintet nélkül arra, hogy a környezetrombolás az EU területén vagy azon kívül a világ bármelyik országában történt.

Az aláírásgyűjtést egy úgynevezett mátrix struktúrában végzik, ami azt jelenti, hogy működik egy nemzetközi önkéntes csapat, akik a különböző EU-s intézményekkel, döntéshozókkal tartják a kapcsolatot, e mellett pedig majd’ minden EU tagállamban működnek nemzeti önkéntes csoportok, ahol szívesen látják az újabb csatlakozókat.

A kérdés az, vajon tudjuk-e, és érdekel-e honnan érkezik a hal az asztalunkra, milyen módon halászták ki, ez milyen hatással volt a tenger vagy tó ökoszisztémájára vagy mindaddig nem foglalkozunk vele, amíg „saját tavunkban tisztaság van”.

A kezdeményezést világszerte támogatják politikusok, tudósok, kutatók, művészek, aktivisták, egyetemek, az Európa Parlament számos tagja. Csak néhányan: Polly Higgins, Daniel Quinn, Jane Goodall, Jim Skelly, Vandana Shiva, Daryl Hannah, Pablo Solón Romero, Francesca de Gasparis, Keith Taylor, Pierre Johnson, Mireia Ros, Laszló Ervin, Deepak Chopra, David Zierler, Jakob Schwarz, Ulrike Lunacek.

Add te is a szavazatod és neved, hogy Európa megállítsa a környezetrombolást!

A kezdeményezés elindítói az End Ecocide oldalhoz köthetők.

A képet Cholnoky Tamás készítette és megtalálható a fortepan.hu-n. A kép a Creative Commons – Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alá tartozik.