Most szólj hozzá! – Vitatér 2013

Most szólj hozzá! – Vitatér 2013

 

Beszélgessünk. Kezdjük el. Nem olyan nehéz ez, és néha mégsem sikerül. Nyissunk a megnyilvánulásoknak utat. Saját teret: vitateret.

Ezt az oldalt azért indítottuk el, mert szeretnénk közpolitikai kérdésekről vitázni, majd az elhangzott és elgondolt véleményeket összegyűjteni, megosztani, közzétenni és aztán ismét kibeszélni. Külföldi példák azt mutatják, hogy lehet pörgős és izgalmas érvekkel tarkított vitákat szervezni fontos társadalmi kérdésekben is. Mi sem adjuk alább.

Magyarországon nap, mint nap látszanak a társadalmi és gazdasági válság tünetei, de ritkán jelennek meg a válságra, problémákra, feszültségekre adott, egymással versengő kiérlelt megoldási javaslatok. Még ritkábban kerül sor a válaszok értékelésére, megvitatására.

Mi a NIOK-nál szükségét látjuk annak, hogy a civil társadalom részt vegyen az ilyen vitákban, ezért nemcsak a gondolatok megszületését, hanem a civil szervezetek, baráti körök, aktív állampolgárok megnyilvánulási képességét, bátorságát, eltökéltségét is erősíteni szeretnénk.

Célunk megvalósításához vitafórum sorozatot szervezünk, ahol minden hónapban egy-egy aktuális kérdést emelünk ki és beszélünk meg. A Vitatéren 2-3 vitaindító írást jelentetünk meg, melyhez várjuk civil szervezetek képviselőinek, tagjainak, szakértőknek, aktivistáknak és természetesen állampolgároknak a véleményét is. Be lehet küldeni írásokat, blogbejegyzést és Facebook jegyzetet is.

Az online vita és a hónap lezárásaként kerekasztal beszélgetésre hívunk mindenkit. Ennek vezérfonalát a hónap során előkerült vélemények, felvetések és megnyilvánulások, valamint a további kérdések adják. Azt reméljük, hogy ezt követően a résztvevők a témát tovább folytatva képesek és hajlandóak lesznek szövetkezni, cselekedni is az adott kérdésben.

A képet Kádas Tibor készítette és megtalálható a fortepan.hu-n. A kép a Creative Commons – Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alá tartozik.